keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Nassuja ja leikkejä

"Kansalaiset!" huutaa Väinö, jonka ensimmäinen poskihammas on kasvanut jo isoksi hampaaksi. Pienen pieni hammas, mutta suuren suuri Väinön pikkuruisessa suussa.



"Alamaiset!" Viihdyttäkää! Älkää vainkaan yrittäkö saada minua nukkumaan!"



"Äittä, äittä äittä. Anna anna nanna nanna."



Mitä voisimme päätellä tästä yhtälöstä, että Väinön ensimmäiset sanat ovat "äiti anna hevonen". Tosin sanat eivät ilmene samassa lauseessa. Hevonen on vielä "ettah" tai "hettah" ja anna-sana on aina monen annaan vivahtavan sanan tulva "anna annna nanna anna nannan".



Pallokaverukset leikkivät paljon yhdessä. Pojalla ja koiralla on vain erilaiset mielipiteet miten pallolla leikitään.



Väinö haluaa pallon kippoon, Paavo tahtoo pallon suuhun ja mieluummin siten, että ensin pallo lentää kauas. Usein Väinö pitää palloa ja ojentaa kättä Paavoa kohti. Paavo istuu ja odottaa. Miettii ottaisiko pallon vai odottaako vielä hetken lentäisikö pallo. Lopuksi Paavo ottaa varovasti pallon kädestä. Paavo etsii jonkun muun, joka heittäisi pallon varmemmin. Väinö konttaa perässä.




Puntarileikki on myös aika hauskaa. Väinö kaivaa puntareita milloin mistäkin. Tämä Ikean oranssi "manuaalinen" puntari löytyy aika usein lehtilaatikosta lehtien seasta. Toisenmoinen lasinen digitaalinen puntari löytyy hoitopöydän alta.




Väinö konttaa lujaa ja mielellään. Kävelyäkin harrastetaan, mutta ei superahkerasti. Sohvalle yritetään kiivetä ja alas päästään itsenäisesti niin sohvalta kuin sängystäkin.

Monet asiat olisi kiva laittaa kippoon. Mielellään johonkin keittiössä olevaan kippoon. Kipot ja kattilat ovat kätevästi avohyllssä maan rajassa. Väinöllä on siis vapaa pääsy kappojen kimppuun. Kattilaan, kulhoon tai paistinpannuun laitetaan vuorotellen lelu, tutti tai Paavon pallo. Keittiössä pieni apulainen haluaisi osallistua kaikkeen; ruuanlaittoon, pesukoneen täyttöön tai tyhjennykseen, vanhempien ruokailuun (vaikka minuutti sitten Väinön oma ruokailu päättyikin ja Väinö halusi lattialle puuhastelemaan), astioiden käsinpesuun, kauppakassien purkamiseen, ruuanlaittoon (varsinkin jos siihen kuuluu uuni ja uunin ihana valo!) tai ihan mihin vain. Moniin puuhiin Väinö saakin osallistua. Väinö saa ottaa pesukoneesta lusikan, tyhjentää kauppakasseja ja äitien lautasella on aina Väinölle oma pala leipää niin Väinö saa syödä samaa mitä äitien lautasilla on.


Väinö tykkää hampaiden pesusta. Varsinkin pesun viimeisestä vaiheesta, kun itse saa harjan käteen. Ylähampaita on vaikea harjata kunnolla sillä Väinö pitää tiukasti ylähuulen hampaiden päällä.

1 kommentti:

  1. Yliveto neliveto. Tänäänkin kolmea traktoria piti hallita yhtaikaa.
    Anni

    VastaaPoista